Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γεωθερμία - Αντλίες θερμότητας (Αλήθεια ή απάτη υψηλής τεχνολογίας;)



Γεωθερμία….  Διαφημίζεται   τελευταία  ως πανάκια  και  ότι είναι η οικονομικότερη  μέθοδος  θέρμανσης.

Αλήθεια;  Ίσως,  αλλά ταυτόχρονα  και ένα μεγάλο ψέμα περιτυλιγμένο από ένα χρυσοποίκιλτο μάρκετινγκ πολλών  εκατομμυρίων ευρώ  από εταιρίες του εξωτερικο. Αλήθεια  η γεωθερμία είναι η φθηνότερη λύση για θέρμανση στην Ελλάδα  εφόσον μιλάμε για γεωθερμικά φαινόμενα άνω των 40 βαθμών κελσίου που είναι εκμεταλλεύσιμα άμεσα και χωρίς καμία επεξεργασία  άρα μιλάμε για περιοχές που παρουσιάζουν ηφαιστειακή δραστηριότητα  και ρήγματα που αναδύουν θερμότητα από τα έγκατα της γης . Μέχρι εδώ  καλά .
Αλλά γεωθερμία αναφέρεται κατά κόρον και συστηματικά  η  εκμετάλλευση  της  σταθερής  θερμοκρασίας  της γης με την χρήση ιδικών μηχανών που αναφέρονται ως αντλίες θερμότητα. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να έχουν  ενδιαφέρον . 

Αν μιλάμε για τις βόρειες χώρες τότε δεν θα διαφωνήσω  και αυτό γιατί στις  βόρειες χώρες δεν έχουμε την ηλιοφάνεια της χώρας  και έχουμε μακροχρόνιες περιόδους χωρίς ήλιο και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά για μια χώρα σαν την Ελλάδα επιτρέψτε μου να έχω διαφορετική άποψη μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε  στη χώρα του Ήλιου στη χώρα που οι κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα  ευνοούν την χρήση ηλιοθερμίας. Δηλαδή την  μετατροπή της ηλιακής  ενέργειας  σε θερμική. Ξέρουμε όλοι ότι παρ' όλο που έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα,  έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια  γιατί μιλάμε για ήλιο με δόντια.  Αυτό σημαίνει ότι αυτή την μεγάλη ηλιοφάνεια μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε, και μάλιστα με πολύ μικρό κόστος επένδυσης  και μηδενικό λειτουργικό κόστος. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η διαφωνία  μου με την χρήση αντλιών θερμότητας στην Ελλάδα, και σε κάθε  περίπτωση  μπορούμε να αποφύγουμε την εξαγωγή  κεφαλαίων για την εισαγωγή  τέτοιου είδους τεχνολογίας, ενώ μπορούμε κάλλιστα  να έχουμε   καλλίτερα αποτελέσματα με εγχώρια τεχνολογία . 

Ας δούμε τα πράγματα ποιο συγκεκριμένα  και ποιο αναλυτικά :

Μιλάμε για την χρήση μιας αντλίας  θερμότητας αέρος, και αυτό γιατί η γεωθερμική δεν ενδείκνυται λόγο πολύ υψηλού κόστους  και  χωροταξικών  περιορισμών  (κήπος η περιβάλλον χώρος),  και θα ασχοληθούμε με μια αντλία θερμότητας  αέρος  που θεωρητικά μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε .

Θα κάνουμε την σύγκριση λοιπόν  με έναν  ελληνικό λέβητα ηλεκτροδιέγερσης  EVOB  και θα υπολογίσουμε απόσβεση επένδυσης δέκα ετών (κανονικά συμφέρουσα επένδυση  εννοείται όταν έχει γίνει απόσβεση σε πέντε χρόνια το πολύ).

ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ  ΑΕΡΟΣ  ΕΠΩΝΥΜΗ                                     ΛΕΒΗΤΑΣ EVOB
Κόστος  απόκτησης                       10.000 ευρώ                                              1400 ευρώ
Κόστος  εγκατάστασης                     1000  ευρώ                                                 200 ευρώ
Κόστος συντήρησης  10ετιας          2000  ευρώ                                                  -------
Βλάβες  στη δεκαετία                        3000  ευρώ                                        10 έτη εγγύηση
Θερμοκρασία   εξόδου            60 βαθμοί Κελσίου                                     μέχρι  150 βαθμοί Κελσίου


Και τώρα θα μιλήσουμε για το μεγάλο τρικ λένε οι κατασκευαστές  των αντλιών για βαθμό απόδοσης και αναφέρουν τα πολύ ωραία νούμερα, 3-4 δηλαδή καταναλώνουμε μια μονάδα ενέργειας και παίρνουμε 3-4 αντιστοίχως.
Πολύ ωραία αλλά, σε ποια θερμοκρασία εξωτερική; Τον Ιούνιο; Μα τότε γιατί να πληρώσω μια πανάκριβη αντλία που πιθανόν θα την θέλω για να  ζεστάνω νερό χρήσης και δεν βάζω  ένα ελληνικό ηλιακό στοιχείο που θα  έχω άφθονο και δωρεάν ζεστό νερό για πάντα;

Τώρα αν έρθουμε στην περίπτωση του χειμώνα ακούμε δια στόματος  των ιδίων των μηχανολόγων των εν λόγω εταιριών, ότι στις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα, καλά είναι να κρατήσουμε τον πετρελαιολέβητα γιατί οι αντλίες δεν μπορούν να αποδώσουν, παρόλο που έχουν και 10 κιλοβάτ αντιστάσεις  για τις δύσκολες μέρες.  Άρα για ποιο βαθμό απόδοσης  3 η 4 συζητάμε; Στην καλύτερη περίπτωση να είναι ένα μέσο όρο όλη την χειμερινή σεζόν 2.

Εντάξει,  εδώ το δέχομαι και αντιπαραθέτω  το  σταθερό  1,5 του λέβητα ηλεκτροδιέγερσης  ανεξαρτήτου εξωτερικής θερμοκρασίας,  με την τεράστια ειδική ισχύ, που θα μιλήσουμε γι αυτήν  αργότερα, και υπολογίζουμε και τα παρακάτω   άρα αν με την αντλία θερμότητας θα καταναλώσουμε  10000 ευρώ σε δέκα χρόνια. Ενώ με τον λέβητα ηλεκτροδιέγερσης  θα καταναλώσουμε  15000 σε δέκα χρόνια. Προσθέτουμε και όλα τα παραπάνω αντίστοιχα και ιδού το αποτέλεσμα !  Κάπου στις 26000 ευρώ μας κοστίζει η επένδυση   με την χρήση αντλίας θερμότητας, σε 10 χρόνια και 16600 με τον λέβητα ηλεκτροδιέγερσης, και τα χρήματά μου, μένουν και στη χώρα μου, και αν προσθέσω  ένα ηλιοθερμικο στοιχείο  αγγίζοντας το κόστος απόκτησης μιας  φθηνής  αντλίας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι αδιαμφισβήτητα  εντυπωσιακά. Άρα  για ποια συμφέρουσα επένδυση μιλάμε  τελικά;  Μάλλον  ο τίτλος  δεν αδικεί το αποτέλεσμα.

Αυτά  προς  το παρόν,  και σε ότι αφορά τα παπαγαλάκια  που  μέσα από τα υποτιθέμενα επιστημονικά  μπλοκ  επικαλούνται  την επιστημονική τους  ιδιότητα,  αλλά φυσικά πάντα ανώνυμα  και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση  μόνο χλευάζουν  και λοιδορούν αβίαστα  την ελληνική πατέντα. Και  φυσικά καταλαβαίνουμε το γιατί .

Και θα ήθελα να ρωτήσω όλους αυτούς τους κυρίους. Που ήταν τόσα χρόνια και τώρα μας το παίζουν ότι κόπτονται για τον Έλληνα καταναλωτή,  και προσπαθούν να τεκμηριώσουν επιστημονικά και την άποψη τους  λέγοντας πράγματα  που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα; Λυπάμαι ειλικρινά κύριοι γιατί αυτή η χώρα σας μόρφωσε δωρεάν, και σας έκανε υποτίθεται επιστήμονες. Έχετε λοιπόν την υποχρέωση σαν επιστήμονες να προάγετε την τεχνολογία στον μέσο πολίτη, και να πείτε στον κόσμο ότι δεν πρέπει στη χώρα του Ήλιου να καταναλώνει  πετρέλαιο, η έστω τόσο πολύ πετρέλαιο κάνοντας καλές εγκαταστάσεις Αντ’ αυτού όμως κύριοι εσείς τι κάνατε;  Κρεμάσατε το πτυχίο σας στον τοίχο και πουλούσατε  συστήματα που μόνο επιστημονική κατάρτιση  δεν χρειάζεται. 

Άρα τελικά την πατήσατε κύριοι σε λάθος πανεπιστήμιο πήγατε και ξοδευτήκατε άσκοπα θα μπορούσατε να πάτε στη λαϊκή για ένα καλοκαίρι να πουλάτε πορτοκάλια  και θα γινόσασταν το ίδιο καλοί έμποροι ίσως και καλύτεροι. Ποιά ιδιαίτερη γνώση χρειάζεται άλλωστε για να πουλήσεις έναν λέβητα πετρελαίου;  Γι’ αυτά και πολλά άλλα κύριοι, δεν δικαιούστε να κρίνετε μια εταιρία που εν μέσω κρίσης  ανδρώνεται και σήμερα δίνει ψωμί σε 300 ελληνικές οικογένειες  που δουλεύουν σε 4 ελληνικά εργοστάσια,  και φιλοδοξούμε σε λίγο διάστημα, πρώτα ο θεός, να γίνουν πολύ περισσότερες  εργαζόμενοι  που κατασκευάζουν τα κομμάτια του λέβητα ΕVOB και του προμηθέα. Και αν η ασέβεια στο πρόσωπο μου και στην εταιρία είναι άδικη και αισχρή,  σε αυτούς τους ανθρώπους που πασχίζουν κάθε μέρα και είναι περήφανοι που δουλεύουν για να παραχθεί ένα ελληνικό προϊόν τόσο καινοτόμο,  είναι ακόμα ποιο εγκληματική και ύπουλη. 

Θα ήταν όμως άδικο να είμαι  ισοπεδωτικός.  Ευτυχώς  υπάρχουν και λαμπροί επιστήμονες  και καλοί εγκαταστάτες  που τώρα δικαιώνονται  διότι αυτή η κρίση ανέδειξε  την αξία τους και έστειλε στον πάτο όλους αυτούς τους φίλους  που υπήρχαν στον κλάδο και επισκίαζαν τα πρωτοπόρα και καινοτόμα μυαλά,  που όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόντουσαν  σε έναν μοναχικό δρόμο  για να αποδείξουν  τα  αυτονόητα,  καινοτομώντας σε σημείο που  κάποιοι ανεγκέφαλοι υποτιθέμενοι τεχνοκράτες  τους ονόμαζαν και γραφικούς. Τους  ευχαριστώ  που τόσο ένθερμα  μας υποστηρίζουν  και γίνονται αρωγοί στην προσπάθεια που κάνουμε  και καλώ όλους αυτούς τους  σκεπτικιστές  και δύσπιστους  να μας επισκεφτούν να μας γνωρίσουν  από κοντά να δουν τι είναι πραγματικά αυτό που φτιάχνουμε  και τότε έχουν όλο το δικαίωμα και το θέλουμε πάρα πολύ να μας κρίνουν νομίζω ότι έδωσα αρκετή τροφή για σχόλια θα τα ξαναπούμε…



Διευθυντής R&D Ecothermica  
Μπάμπης Ψωμιάδης

1 σχόλιο: